Tilbake til forsiden
Mer?
Vakuum

TEKST: JORUNN GRAN

Har du falt for fristelsen til å henge opp noen fargeglade gardiner på barnerommet?
Da er du helt ut.
Har du i tillegg valgt en sofa som ikke er enten beige eller brun?
Da sliter du virkelig.
Og har du både potteplanter, lysestaker og bilder av barna på veggene?
Da er det ikke håp for deg. For da har du ikke forstått at lykken i dag ligger i fraværet av ting.

Det er faktisk mulig at det hele begynte med litt inspirasjon fra Østen for enkelte. Noen ble nysgjerrige på begrepet feng shui - og fant plutselig ut at de ikke ville ha så mange små ting stående og hengende rundt omkring. Ting som egentlig bare var i veien likevel. Og det var vel for så vidt greit.

Men så var det noen som ble hvisket i øret at boligen deres ville se mye STØRRE ut hvis de bare ikke hadde så mange møbler. Og større blir det jo virkelig når både sofa og stoler kjøres til nærmeste loppemarked.
- Du verden så romslig det egentlig er her! utbryter gjestene.
Men gjestene blir ikke så lenge. For gjester kjenner gjerne sin besøkelsestid når de verken får tilbud om sofa eller stol. På den måten går vel egentlig minimalismen og tidsklemma som hånd i hanske.
Ingen steder å sitte - ingen tid å kaste bort.

Og tv hjelper oss virkelig med å få minimalismen inn med teskjeer. Stadig vekk kan vi se hyperaktive mennesker som forvandler helt vanlige hjem til en slags halvtomme, ensfargede utstillingslokaler. Den britiske tv-kanalen BBC kaller sine hjemmeinnredere for Home Invaders. Og det passer jo bra. Invadert av noen som forteller deg at de tingene du har brukt et liv på å samle opp, faktisk ikke passer inn i et moderne hjem.

Men til tross for at tomhetsmoten er over oss på alle kanter, var det for oss inntil nylig relativt ukjent at strietapet med struktur faktisk fyller opp et rom. Vi forsto alvoret da noen venner nylig brukte kveld etter kveld på å fjerne en svakt mønstret, men helt hvit strie fra veggene. Resultatet ble selvsagt moderne og vakkert: Glatt og hvitt som innsiden av en melkekartong. Eller som innsiden av tusenvis av norske hjem.

Neste gang du blir bedt bort til noen du mistenker for å være minimalistisk anlagt, har vi et par tips til deg: Ta med en diskret klappstol. Og ikke kle deg i hvitt. Da risikerer du å forsvinne. Oppslukt av ingenting.

PUBLISERT I FORBRUKER-RAPPORTEN OKTOBER 2004


Mer?
Tilbake til forsiden